Oldalak

2010. október 27., szerda

Fűszeres narancslekvár Grand Marnier-val

Felgyülemlett itthon a narancs, pedig szoktuk enni. Igaz, a mandarin jobban fogy, mert könnyebb megpucolni, de azért a narancsot is szeretjük.
Rákerestem a neten, illetve belelapoztam néhány szakácskönyvembe, milyen narancslekvár recepteket lehet találni, de egyik sem nyerte el a tetszésemet. 
Néhány alapelvet azonban megtanultam a keresgélés közben, ezeket hasznosítottam is a saját lekvárom elkészítése során.
Az eredmény: egy finom, nagyon élénk narancssárga színű lekvár :)

Hozzávalók:
1,5 kg narancs
1 db citrom
1 zacskó pektin
kb. 3-3 evőkanál méz vagy xilit (ízlés kérdése)
1 rúd fahéj
1 rúd vanília vagy 1 teáskanál vanília paszta
kb. 1 dl Grand Marnier
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér, reszelve

A narancsok és a citrom héját egy krumplihámozóval nagyon vékonyan meghámoztam (erre még szükségünk lesz)*, majd a gyümölcsöket megszabadítottam a külső és belső fehér hártyáktól.
A citrus héjakat aprítógépben fél perc alatt apróra vágtam és a gyümölcshússal együtt egy nagy teflon edénybe tettem. Kézzel egy kicsit meggyömöszöltem a narancsgerezdeket, hogy kissé összetörjenek és több levet eresszenek. Hozzáadtam a fűszereket (fahéj, vanília és gyömbér) majd az egészet feltettem főni. Először felforraltam, majd alacsony hőfokra kapcsoltam. Ekkor hozzáadtam a pektint és a Grand Marnier felét. Amikor már kezdett besűrűsödni, hozzáadtam az édesítőt, majd amikor már majdnem jónak minősítettem, akkor beleöntöttem a Grand Marnier másik felét. Kb. 5-10 percig még főztem a lekvárt, hogy az alkohol távozzon, majd még forrón tiszta üvegekbe töltöttem az egészet. Lezárás után minden üveget a feje tetejére állítottam és úgy hagytam kihűlni.



* legközelebb a citrusok héját nem teszem a lekvárba, mert nekem egy kicsit kesernyésnek tűnik az eredmény. Kenyérrel (a "majdnem paleoval") már nem, csak magában. A férjem viszont odáig van tőle meg vissza :) Neki nagyon ízlik, így ahogy van. 
 

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

5 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, bárén a vaníliát kihagynám belőle. (valamiért nem szeretem a lekvárban) Pont a kesernyésség miatt szeretem a narancs héját is beletenni, bár ez ízlés kérdése. Hamarosan, ha itt is lesz sok és olcsó narancs, akkor kipróbálom a szokásos mellett.

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsian várom mindkettőtöktől, hogy ízlett :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Pektint hol lehet kapni/rendelni? Már mindenhol kerestem, de eddig még nem találtam..
    Köszi, Anna

    VálaszTörlés
  4. @ancsa:

    Próbáld meg a gyógyszertárban.
    Ha onnan nem sikerül, az ebay-en biztosan kapható:
    ebay UK pektin

    A nálunk kapható egyébként Csehországból származik :)

    VálaszTörlés