Az egyik szombati ebédünk volt ez a tartalmas saláta, melyet egy finom desszert követett. A recept egy szórólapról származik, melyet a Thomas Duxnál szedtem össze.
Hozzávalók: 1/2 bögre gránátalmamag (kb. egy fél gránátalmának megfelelő mennyiség) 20 dkg bébi spenótlevél, megmosva, megszárítva 2 kicsi cékla, meghámozva és lereszelve 10 dkg feta, összemorzsolva borecet olívaolaj ízlés szerint só és bors (nekünk nem volt rajta)
A gránátalmából kiszedjük a magokat: levágjuk a gyümölcs tetejét és a külső héját fokozatosan, ahogy a magok előbukkannak, lebontjuk. Mindig előbb a fehér hártyát távolítjuk el, úgy egyszerűbb kiszedni a magokat. Nem érdemes a gyümölcsöt félbevágni, mert akkor a vágás helyén a magok sérülnek. A spenótot és a reszelt céklát összekeverjük, rádobjuk a feta egy részét, majd meglocsoljuk olívaolajjal és borecettel. Ízlés szerint meg lehet szórni sóval és borssal. Tányérra kiszedve szórjuk meg a maradék fetával, illetve a gránátalma magokkal, plusz egy kis extra olíva olajjal.
Na, ezt a receptet kivételesen a heti nagybevásárlásom előtt olvastam a Cook with Jamie című könyvben, úgyhogy direkt emiatt vettem a brokkolit. Két gyönyörű, vastag steak mellé ettük köretnek. Ennél az ételnél nagyon fontos, hogy minden előre el legyen készítve és főzéskor csak dobáld a hozzávalókat.
Hozzávalók: 1 nagy fej brokkoli 2 púpozott kanál szezámmag 3 evőkanál szőlőmagolaj 5 gerezd fokhagyma, meghámozva és vékony szeletekre vágva 3 evőkanál szójaszósz 1/2 teáskanál szezámolaj 1-2 lime (zöldcitrom) friss leve egy hüvelykujjnyi friss gyömbér, meghámozva (a gyömbérpor nem jó alternatíva)
A brokkolit rózsákra bontjuk úgy, hogy minél rövidebb száruk legyen. A torzsának a nagyon fás részét levágjuk, a maradékot kisebb darabokra szeljük (akkorák legyenek, hogy a virággal együtt megfőjenek). Gőzőlőkosárban ropogósra pároljuk őket vagy 3-5 percre lobogó vízbe dobjuk őket, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Míg a brokkoli fő, a szezámmagot egy forró, de száraz serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük. A serpenyőbe beleöntjük az olajat és közepes hőmérsékleten lassan megsütjük benne a fokhagymaszeleteket, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Vigyázz, ha a fokhagyma megég, megkeseredik. Ha kész, kiszedjük a fokhagymát és félretesszük. Jamie ajánlása szerint (okos tanács, ezért leírom), az öntetet érdemes ugyanabban a serpenyőben összeállítani, amit eddig is használtál, így nem kell még egy edényt feleslegesen mosogatni. A serpenyőt lehúzzuk a gázról (a továbbiakban nincs szükség a melegítésre), és a fokhagymás olajhoz hozzáadjuk a szójaszószt és a szezámolajat, jól összekeverjük. Hozzáfacsarjuk egy zöldcitrom levét, majd belereszelünk valamennyi friss gyömbért. Kóstold meg, majd ízlés szerint adj még hozzá abból, amelyikből szerinted még kell, hogy harmonikussá váljanak az ízek: szójaszószt, zöldcitromot vagy gyömbért.
A brokkolit tedd tálba, locsold meg az öntettel, szórd meg a fokhagymával és a szezámmaggal.