Oldalak

2010. április 9., péntek

Gubakenyér

Ha valaki arra számít, hogy az alábiakban a mákos guba receptjét fogja olvasni, akkor csalódást kell okoznom.
A gubakenyér egy békés megyei specialitás. Egyszerű paraszti ételről van szó; nincs benne más, mint tojás és kenyér, mint a bundás kenyérnél. De a hozzávalókon kívül semmi másban nem emlékeztet rá.
A mi családunkban elég gyakran került az asztalra és természetesen a férjemnek is hamar elkészítettem. Most már ő is szereti :) Igaz, a kenyérféléket kerüljük, de nagy ritkán - csakis a gubakenyér kedvéért - ezzel kivételt teszünk ;)
Reggelire és vacsorára is remek választás.

Hozzávalók (2 személyre):
4 db tojás
1-2 db két-három napos kenyér (attól függ, mekkorák a szeletek)
só-bors ízlés szerint

A kenyeret* kb.1x1 cm-es kockákra vágjuk. A tojásokat felverjük. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a kenyérkockákat, majd ráöntjük a felvert tojást. Folyamatosan kevergetjük, hogy a tojás ne álljon össze, hanem szépen rátapadjon a kenyérre.
Ha a tojás láthatóan megsült (pár perc), ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, melegen tálaljuk.
Extraként még forrón meg lehet szórni reszelt sajttal, ami pillanatokon belül ráolvad a gubakenyérre.
Tea és friss paradicsom illik hozzá.

*Ha túl száraz a kenyér, akkor nem lehet vágni, helyette törni fog. Ha túl puha a kenyér, akkor túl sok olajat fog magába szívni a sütéskor, így az sem jó. Ha nincs megfelelően száraz kenyér kéznél, érdemes előbb felkockázni és egy kicsit kiszárítani a sütőben. Kenyérpirítóban nem jó, mert abban csak a külseje fog száradni, a belseje puha marad.



11 megjegyzés:

  1. Jéééé! Tudtál újat mutatni, mint békési specialitást :-)

    VálaszTörlés
  2. Nahát, ez nagyon érdekes. Még én sem hallottam erről az ételről, de megjegyzem magamnak.

    VálaszTörlés
  3. @Chef Viki:
    Jó pár éve még egy Vésztői Kalendárban is benne volt a recept, akkor győződtem meg róla igazán, hogy helyi specialitásról van szó, nem csak a mi családunk ismeri.

    @Wise Lady:
    A kenyéren múlik minden. Próbáld ki, kiváncsi vagyok, hogy ízlik :)

    VálaszTörlés
  4. Üdvözöllek!!!
    Egy véletlentől vezérelve jutottam el hozzád. Igeeen!!!édesapám nagyon sokszor készítette, ő békés m.születésű volt,... ő hagymás zsiradékra tette a kenyérkéket, a többi u. mint nálad. Köszönöm Neked
    Zsuzsó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ény Anyukám is így készítette :) Békésiek vagyunk,Békés város.

      Törlés
  5. @Zsuzsó:
    Örülök, hogy valaki végre ismeri :)

    VálaszTörlés
  6. zsuzsó hungarylujzy@2012. január 27. 18:34

    gondolom a Betyárost is ismered

    VálaszTörlés
  7. régi békés megyei pásztor étel,(slambuc,ömöm)ez egy egyszerű bográcsban készülő tésztás, krumplis étel

    VálaszTörlés
  8. Az én édesapám is sokszor készítette. Szintén Békés megyei származású volt, mezőberényi. Gondoltam, hogy békési étel lehet, mert itt a Dunántúlon senki nem ismeri. Mióta meghalt, nem ettem igazán jó gubakenyeret. :( Próbálkozom, de valahogy nem az igazi.... Ő a végén mindig pirospaprikával szórta meg.

    VálaszTörlés