2009. július 26., vasárnap

Zöld smoothy

A mai smoothy készítésének több oka is volt:
1) még mindig volt kivim itthon,
2) későn kezdtem neki az ebéd készítésének és addig is valami alternatívát szerettem volna készíteni a férjemnek,
3) tele van sok-sok vitaminnal, ami mindig jól jön, főleg télen (itt az van),
4) úgy belejöttem a smoothyk készítésébe, hogy nehéz leállni :)

Hozzávalók 2 adaghoz:
4 db narancs
3 db kivi
2 db alma
1 db körte

Az almát, körtét kimagozzuk és a kivikkel együtt megpucoljuk őket. Minden gyümölcsöt kisebb darabokra vágunk és beledobjuk a turmixgépbe. Az almát én nyolcadokra vágtam, majd nagyobb vékony szeletekre, mert viszonylag kemény volt. A narancsok levét kifacsarjuk és a jó rostos lét szintén beleöntjük a turmixgépbe. Az egészet kb. 30 másodperc alatt jól összeturmixoljuk.
Tálalható :)

2009. július 25., szombat

Őszi smoothy, avagy gyümölcs turmix

A smoothy tulajdonképpen tej nélküli gyümölcs turmix. Itt Ausztráliában nagyon népszerű és rengetegfélét lehet kapni.
Mivel a kivik kezdtek túlságosan megpuhulni itthon, ma én is elkészítettem a magam változatát.

Hozzávalók 2 adaghoz:
1 db puha banán
2 db kivi
1 db közepes körte
1 maréknyi fagyasztott málna
2 dl feketeribizli lé

A körtét kimagozzuk és a banánnal, kivivel együtt meghámozzuk, feldaraboljuk. A gyümölcsöket (málnával együtt) a turmixgépbe rakjuk, hozzáöntjük a feketeribizli lét és az egészet kb. 30 másodpercit összeturmixoljuk.
Kész is.

Körtés-fahéjas muffin

Kölcsön kaptam egy szakácskönyvet, melyben kisbabáknak és kisgyerekeknek szóló ételek receptjei vannak.
Sajnos a könyvben meglepően sok az édesség, illetve jellemző a cukor használata. Szerintem ez elég szomorú. Az ember már így is rengeteg cukrot visz be a szervezetébe és ezek a szegény gyerekek már azelőtt az édesség rabjaivá vállnak, mielőtt a tudatuk igazán kialakulna. Ma már igencsak résen kell lenni, hogy szándékunk ellenére se vásároljunk cukorral felturbózott élelmiszert.
Természetesen nem vagyok az édesség ellen
(itt a blogomon is van jó néhány recept), de szerintem jobb, ha az elfogyasztott édesség mennyiségét alaposan lecsökkentjük. Különösen kisgyerekeknél fontos, hogy határt tudjunk szabni a falánkságnak.

A fenti kis kitérőtől függetlenül, sok jó receptet találtam a könyvben. (Ezért is kértem kölcsön :))
Az alábbi körtés-fahéjas muffin, ami tegnap készítettem először, annyira jól sikerült, hogy ma dupla adaggal örvendeztettem meg magunkat. Pe
rsze, nem tagadtam meg önmagamat és egy kicsit módosítottam a recepten...

Hozzávalók (kb. 6 db muffinhoz):
1 db közepes, nem túl kemény körte (kb. 230g)
1/3 bögre (kb. 80ml) növényi olaj
fél kanál juharszirup vagy méz

1 db tojás
1 bögre (150g) liszt
1 csapott kávéskanálnyi sütőpor
fahéj ízlés szerint

A körtét meghámozzuk, kimagozzuk és k
ockákra vágjuk. Az olajat jól összekeverjük a tojással és juharsziruppal vagy mézzel. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, egy kis fahéjat és a feldarabolt körtét.
A masszát szétosztjuk az előkészített muffin tepsibe, és mindegyik muffin tetejét megszórjuk egy kis fahéjjal.

180 fokon, kb 15-20 percig sütjük.
Légmentes dobozban kb. 3 napig áll el. Bár ez a 6 db hamar el fog fogyni...

Tipp: ha a kanalat előbb belemártjuk az olajba és utána a mézbe, akkor a méz nem ragad rá a kanálra és könnyen kicsúszik belőle.



2009. július 11., szombat

Zabpelyhes és aszalt sárgabarackos muffin

Ezt a receptet az Better Homes and Gardens 2009 augusztusi számában találtam. Mivel továbbra is szigorú diétán vagyok (vagyis nem ehetek tejterméket), a tejet rizstejjel helyettesítettem. Hogy a süti még egészségesebb legyen (már amennyire egy sütemény egyáltalán egészséges lehet), a cukrot teljesen kihagytam. Se méz, se juharszirup, semmilyen édesítőszer. És így is finom volt.
Azt hiszem, a jövőben megpróbálkozom más édesítés nélkül édességek készítésével is :)

Hozzávalók:


1 bögre (=2,5 dl) liszt egy késhegynyi sütőporral
80g (kb. 3/4 bögre) zabpehely
1 bögre apróra vágott aszalt sárgabarack
1/2 bögre tej (nálam rizstej)
1/4 bögre olaj
1 tojás
1 teáskanálnyi vanília eszencia (nálam paszta)


A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. 6 muffin formát kivajazunk és mindegyik mélyedésbe beleteszünk 1-1 négyszögletesre vágott sütőpapírt.
Egy keverőedénybe beleöntjük a lisztet, a zabpelyhet és összekeverjük a sárgabarackkal. Egy másik edénybe beleöntjük a tejet, az olajat, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a vaníliát és az egészet jól kikeverjük.
A szárazkeverékhez hozzáöntjük a folyékony mixet és jól kikeverjük. Egy kanál segítségével a masszát elosztjuk az előkészített muffin formákba és sütőbe tesszük. Kb. 15-20 percig sütjük.

Ha édesszájú vagy, az eredeti recept szerint 1/4 bögre cukrot kell még hozzákeverni a száraz hozzávalókhoz.



2009. július 7., kedd

Rizspuding rózsavízzel

A következő desszerttel a mai napunkat édesítettem meg. Az eredeti receptet, melyet az ABC Delicious 2009. júniusi számában találtam, annyival módosítottam, hogy a tejet rizstejjel helyettesítettem. Sajnos kisfiamnak tehéntejfehérje allergiája van, ezért szigorú tejtermékmentes diétát kell tartanom (a tehéntejfehérje az anyatejen keresztül is átjut a csecsemő szervezetébe).
Ami miatt ez a recept különösen tetszik, hogy nincs benne tejszín, a végeredmény mégis nagyon krémes, mintha lenne benne. A rózsavíz pedig igazi különlegességgé teszi!

Hozzávalók (4 személyre):
1 liter tej, + 1 evőkanálnyi (nálam rizstej)

110g arborio rizs
1 evőkanál méz vagy juharszirup (az eredeti recept szerint 2 evőkanál cukor)
fél evőkanál vanília kivonat (paszta)
1 evőkanál rózsavíz
1 evőkanál kukoricaliszt
piros színű lekvár a tálaláshoz (én málnát és cseresznyét találtam itthon)

Közepes hőmérsékleten melegítsd fel a tejet és benne a rizst, folyamatosan kevergetve, egy kicsivel forráspont alattig. Ekkor állítsd alacsonyra a hőmérsékletet, csendesen főzd tovább, időnként megkevergetve, kb 30-40 percig, míg a rizs
megpuhul. Ekkor add a mézet vagy juharszirupot (vagy cukrot), a vanília kivonatot és a rózsavizet a rizshez. A kukoricalisztet keverd össze egy kanál tejjel csomómentesen, öntsd a rizshez, majd továbbra is alacsony hőmérsékleten kevergesd 1-2 percig, amíg a puding egy kicsit besűrűsödik.
Oszd szét a rizst kelyhekbe és tálald meleg lekvárral.



Megjegyzem, hogy az eredeti recept neve Görög rizspuding. De én kétlem, hogy ez tényleg görög lenne... Ettől függetlenül nagyon finom desszert.


Ananászos-currys csirkecsíkok

Aputól kaptam egy új szakácskönyvet és abban találtam az alábbi receptet. Meglepetésemre, ebben az egyszerű szakácskönyvben rengeteg remek receptet találtam.
Ma ezt készítettem ebédre.

Ananászos-currys csirkecsíkok

Hozzávalók:
2 db nagy csirkemell, 2
gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál currypaszta, 2 teáskanál chilipor, 1 evőkanál mazsola, 10 dkg konzerv ananász, 5 dl csirkehúsleves, dióolaj a sütéshez, só

A csirkét megmossuk, megtisztítjuk, majd közepes méretű darabokra szeleteljük. Az ananászt lecsöpögtetjük.
A serpenyőt felforrósítjuk, majd olajat öntünk az edénybe. A forró olajba dobjuk az apróra vágott fokhagymát és a csíkokra vágott hagymát. Hozzáadjuk a csirkét és közepes hőmérsékleten 6-8 percig sütjük. Ezután 5 dl csirkehúslevessel felöntjük, hozzáadjuk a chiliport, a currypasztát, a mazsolát és az ananászt, majd további 8-10 percen át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, a húsleves legjava pedig elfő. Az elkészült currys csirkét forrón, basmati rizzsel t
álaljuk.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...